10 podstawowych zasad USPH dotyczących higieny osobistej
Niezwykle ciężko jest pamiętać i stosować wszystkie zasady zawarte w dokumencie „The Vessel Sanitation Program„. W szczególności dotyczy to osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę na statkach. Dlatego też warto zacząć od kilku podstawowych zasadach dotyczących higieny osobistej.
Podstawowe zasady dotyczące higieny osobistej zgodne z wytycznymi USPH:
- Ręce powinny być czyste i myte często za pomocą mydła i ciepłej wody zawsze:
- przed rozpoczęciem pracy,
- ilekroć ręce się zabrudzą,
- przed jedzeniem,
- po wizycie w toalecie,
- po obchodzeniu się z surowym, niemytym jedzeniem,
- po kaszlu, kichnięciu, wydmuchaniu nosa, dotknięciu włosów lub twarzy.
- Paznokcie powinny być krótkie i czyste.
- Ciało, zęby i włosy powinny być utrzymane w czystości. Bierz prysznic minimum dwa razy dziennie.
- Stosuj dezodorant.
- Codziennie ubieraj czyste, świeże i wyprane ubrania robocze.
- Ubranie robocze powinno być noszone tylko w wyznaczonych do tego miejscach, szczególnie dotyczy się to osób pracujących w gastronomii.
- Robocze nakrycie głowy powinno być stosowane wszędzie tam gdzie jest to wymagane (zapobiega to wypadaniu włosów na jedzenie lub na stoły robocze).
- Zakaz palenia w obszarach gdzie przygotowywane są posiłki.
- W przypadku wystąpienia symptomów chorobowych poinformuj o tym niezwłocznie swojego przełożonego, a następnie udaj się do lekarza.
- Korzystaj tylko z czystych naczyń i sztućców. Posiłki spożywaj tylko w miejscach do tego przeznaczonych.