10 podstawowych zasad USPH dotyczących higieny osobistej

Niezwykle ciężko jest pamiętać i stosować wszystkie zasady zawarte w dokumencie „The Vessel Sanitation Program. W szczególności dotyczy to osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę na statkach. Dlatego też warto zacząć od kilku podstawowych zasadach dotyczących higieny osobistej.

Podstawowe zasady dotyczące higieny osobistej zgodne z wytycznymi USPH:

  1. Ręce powinny być czyste i myte często za pomocą mydła i ciepłej wody zawsze:
    • przed rozpoczęciem pracy,
    • ilekroć ręce się zabrudzą,
    • przed jedzeniem,
    • po wizycie w toalecie,
    • po obchodzeniu się z surowym, niemytym jedzeniem,
    • po kaszlu, kichnięciu, wydmuchaniu nosa, dotknięciu włosów lub twarzy.
  2. Paznokcie powinny być krótkie i czyste.
  3. Ciało, zęby i włosy powinny być utrzymane w czystości. Bierz prysznic minimum dwa razy dziennie.
  4. Stosuj dezodorant.
  5. Codziennie ubieraj czyste, świeże i wyprane ubrania robocze.
  6. Ubranie robocze powinno być noszone tylko w wyznaczonych do tego miejscach, szczególnie dotyczy się to osób pracujących w gastronomii.
  7. Robocze nakrycie głowy powinno być stosowane wszędzie tam gdzie jest to wymagane (zapobiega to wypadaniu włosów na jedzenie lub na stoły robocze).
  8. Zakaz palenia w obszarach gdzie przygotowywane są posiłki.
  9. W przypadku wystąpienia symptomów chorobowych poinformuj o tym niezwłocznie swojego przełożonego, a następnie udaj się do lekarza.
  10. Korzystaj tylko z czystych naczyń i sztućców. Posiłki spożywaj tylko w miejscach do tego przeznaczonych.