Mycie rąk
Mycie rąk – temat, który pozornie może wydawać się banalny. Z punktu widzenia sanitarnego jest on jednak niezwykle ważny, a wciąż wiele osób nie wie jak wykonać tę prostą czynność w poprawny sposób.
Zapamiętaj!
Kilka podstawowych zasad o których należy pamiętać myjąc ręce:
- korzystamy tylko z umywalek specjalnie do tego wyznaczonych;
- woda w kranie powinna być ciepła (minimum 110F / 44*C);
- korzystaj z przeznaczonych do mycia rąk środków czystości, np. mydła;
- dokładnie myj ręce przez przynajmniej 20 sekund, a następnie przepłucz je przez minimum kolejne 10 sekund.
Kiedy?
Ręce powinniśmy myć tak często jak to możliwe, a w szczególności:
- przed rozpoczęciem pracy (także po przerwie);
- po skorzystaniu z toalety;
- po kaszlu lub kichaniu, nawet jeśli użyliśmy chusteczki;
- po pracy z zabrudzonym sprzętem (np. brudnymi naczyniami);
- po paleniu;
- po pracy z potencjalnie niebezpieczną żywnością, w tym surową żywnością (w szczególności mięsem, drobiem i owocami morza);
- po dotknięciu włosów, nosa lub innych części ciała;
- po użyciu jakichkolwiek środków czyszczących lub chemikaliów.
Brak czasu – czyli kolejny mit
To naprawdę straszne, ale zdarza się, że osoby pracujące z żywnością podczas kilku godzinnej zmiany ani razu nie umyły rąk. Na pytanie dlaczego tak się stało – zawsze pada jedna odpowiedź, brak czasu. Jest to mit, z którym trzeba walczyć na wszystkie możliwe sposoby. Przyjście 30 sekund wcześniej do pracy, czy nawet przeproszenie kolegi z pracy, którego zastępujemy i poproszenie o kilka chwil na umycie rąk nie wymaga wielkiego wysiłku. Mycie rąk w trakcie pracy także nie jest wielkim problem. Zawsze znajdzie się chwila, trzeba tylko o tej prostej czynności pamiętać i tego chcieć.