Mycie rąk

Mycie rąk – temat, który pozornie może wydawać się banalny. Z punktu widzenia sanitarnego jest on jednak niezwykle ważny, a wciąż wiele osób nie wie jak wykonać tę prostą czynność w poprawny sposób.

Zapamiętaj!

Kilka podstawowych zasad o których należy pamiętać myjąc ręce:

  • korzystamy tylko z umywalek specjalnie do tego wyznaczonych;
  • woda w kranie powinna być ciepła (minimum 110F / 44*C);
  • korzystaj z przeznaczonych do mycia rąk środków czystości, np. mydła;
  • dokładnie myj ręce przez przynajmniej 20 sekund, a następnie przepłucz je przez minimum kolejne 10 sekund.

Kiedy?

Ręce powinniśmy myć tak często jak to możliwe, a w szczególności:

  • przed rozpoczęciem pracy (także po przerwie);
  • po skorzystaniu z toalety;
  • po kaszlu lub kichaniu, nawet jeśli użyliśmy chusteczki;
  • po pracy z zabrudzonym sprzętem (np. brudnymi naczyniami);
  • po paleniu;
  • po pracy z potencjalnie niebezpieczną żywnością, w tym surową żywnością (w szczególności mięsem, drobiem i owocami morza);
  • po dotknięciu włosów, nosa lub innych części ciała;
  • po użyciu jakichkolwiek środków czyszczących lub chemikaliów.

Brak czasu – czyli kolejny mit

To naprawdę straszne, ale zdarza się, że osoby pracujące z żywnością podczas kilku godzinnej zmiany ani razu nie umyły rąk. Na pytanie dlaczego tak się stało – zawsze pada jedna odpowiedź, brak czasu. Jest to mit, z którym trzeba walczyć na wszystkie możliwe sposoby. Przyjście 30 sekund wcześniej do pracy, czy nawet przeproszenie kolegi z pracy, którego zastępujemy i poproszenie o kilka chwil na umycie rąk nie wymaga wielkiego wysiłku. Mycie rąk w trakcie pracy także nie jest wielkim problem. Zawsze znajdzie się chwila, trzeba tylko o tej prostej czynności pamiętać i tego chcieć.