Sektor restauracyjny

Snack Steward (pozycja otwierająca)

Steward bufetowy asystuje przy bufetach przygotowanych w różnych miejscach sali restauracyjnej podczas jej otwarcia. Do jego obowiązków zalicza się: serwowanie posiłków pasażerom, także poza salą restauracyjną oraz informowanie gości o poszczególnych pozycjach menu.

Wymagania: dobra znajomość języka angielskiego, chęć do pracy
Dodatkowe atuty: doświadczenie w pracy jako kelner na lądzie

Assistant Waiter (pozycja otwierająca)

Asystuje kelnerowi w serwowaniu posiłków i napojów, przygotowuje stoliki, serwuje posiłki według zaleceń kelnera, utrzymuje czystość menu oraz sprząta stoliki. Powinien wykazywać się znajomością wszystkich pozycji zamieszczonych w menu oraz składników, z których zostały one przygotowane.

Wymagania: znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, chęć do pracy, doświadczenie w pracy jako kelner na lądzie
Dodatkowe atuty: doświadczenie w pracy jako kelner na statku

Waiter

Zapewnia profesjonalną i uprzejmą obsługę gości odwiedzających restaurację oraz bary restauracyjne. Powinien wykazywać się znajomością wszystkich pozycji zamieszczonych w menu oraz składników, z których zostały one przygotowane jak również posiadać umiejętność opisania ich gościom. Kelner ma za zadanie upewnić się czy goście są w pełni zadowoleni ze smaku potraw oraz jakości obsługi, co zgłasza do Asystenta Menadżera Restauracji. Kelner ponadto dba o utrzymanie czystości stolików, dokonuje ich przestawienia a także nadzoruje asystenta kelnera, przydzielonego mu do pomocy. Idealny kandydat powinien wyróżniać się kulturą osobistą na najwyższym poziomie, uprzejmością, pogodnym usposobieniem oraz otwartością.

Wymagania: płynna znajomość języka angielskiego, długoletnie doświadczenie w pracy jako kelner na lądzie
Dodatkowe atuty: długoletnie doświadczenie w pracy jako kelner na statku, znajomość innych języków obcych

Wine Steward (pozycja otwierająca)

Odpowiedzialny jest za serwowanie napojów podczas posiłków, pomaga w zaopatrzeniu oraz utrzymaniu porządku w magazynie z winem

Wymagania: bardzo dobra znajomość języka angielskiego, podstawowa wiedza na temat alkoholi i win, doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku
Dodatkowe atuty: certyfikat „WSET Level 2”, znajomość innych języków obcych

Sommelier

Poleca i serwuje wina, a także koktajle i drinki alkoholowe. Czuwa nad sprawnym transportem wina z magazynu i przygotowuje raporty sprzedaży. Dba też o czystość w magazynie z winem.

Wymagania: bardzo dobra znajomość języka angielskiego, rozszerzona wiedza na temat win, kilkuletnie doświadczenie w pracy jako sommelier na lądzie 
Dodatkowe atuty: doświadczenie w pracy na statku jako sommelier, znajomość innych języków obcych, „certyfikat WSET Level”

Żródło: https://astrallimited.pl/pl/sektor-restauracyjny/